Zpět na výpis
Chalupaření bez stresu: Jak si pojistit rekreační objekt

Chalupaření bez stresu: Jak si pojistit rekreační objekt

Jaro je tu! Začíná sezóna chalupářům. Jak svůj venkovský ráj pojistit proti živlům nebo nenechavým rukám?
Markéta
24. 3. 2024

Náš národ je vyhlášený v oblasti chalupaření. Patříš také k hrdým vlastníkům rekreačního objektu? Dnešní článek je tady pro tebe. Po covidu se nákup chalup o dost zvýšil, aby si lidé zajistili svůj malý kousek venkovského klidu. Ale jak je to s pojištěním rekreačního objektu? V dnešním článku si projdeme  důvody, proč by to nemělo být podceňováno, výhody takového pojištění a na co si dát pozor při výběru pojištění. Také se podíváme na to, jaká rizika by měla být pokryta pojištěním chat a chalup.

Proč je důležité mít pojištění rekreačního objektu

Pojištění chat a chalup je důležité z několika důvodů. Za prvé, rekreační nemovitosti jsou často vystaveny různým rizikům, jako jsou požáry, povodně, krádeže nebo škody způsobené počasím. Bez adekvátního pojištění by majitelé mohli čelit značným finančním ztrátám v důsledku takových událostí.

Za druhé, mnoho chat a chalup je umístěno v odlehlých oblastech, kde je obtížnější zajistit rychlou a efektivní opravu nebo obnovu v případě škody. Správné pojištění může zahrnovat pokrytí nákladů na opravy nebo dokonce na celkovou obnovu nemovitosti.

Za třetí, většina chat a chalup je používána sezónně nebo o víkendech, což znamená, že na nich často není nikdo přítomen. To zvyšuje riziko krádeží nebo vandalismu. Pojištění může poskytnout finanční ochranu v případě takových událostí.

Výhody pojištění chat a chalup

Jednou z největších výhod je již zmiňovaná finanční ochrana. S pojištěním můžeš být v klidu a užívat si relax na chalupě. Pokud dojde k neštěstí, budeš mít finanční podporu potřebnou k tomu, abys mohl/a opravit nebo obnovit svou nemovitost.

Navíc, mnoho pojišťoven nabízí produkty v různých balíčcích, díky tomu si zvolíš ten, který nejlépe odpovídá tvým obavám.

Na co si dát pozor při výběru pojištění chat a chalup

Při výběru pojištění se hlavně pozastav nad tím, co konkrétně je pro tebe největší riziko. Může ti spadnout na chalupu strom, protože si blízko lesa nebo se bojíš povodně? Na základě toho si následně sedneme k možnostem.

Největší riziko u rekreačních objektů je již zmíněný živel, ale také krádeže a vandalismus. Odlehlé objekty bohužel lákají nenechavé ruce, proto se zamysli i nad tím, jestli máš na chalupě cenné věci. 

Jaké rizika by měla být pokryta pojištěním chat a chalup

  • Požár: největší strašák nás všech, toto pojištění je základ
  • Povodeň: pokud jste blízko vodních toků o to větším rizikem je pro tebe právě voda
  • Krádež a vandalismus: chalupy lákají nenechavá ruce, krádež a vandalismus je časté riziko
  • Škody od zvěře: vyklovaná fasáda nebo poškozené oplocení zvěří, i to se může prodražit
  • Vybavení rekreační domácnosti: předměty na chalupě jako nábytek, kuchyňské spotřebiče apod.

Co ovlivňuje cenu pojištění chalupy?

Celkové pojistné ovlivňuje lokalita a povodňová zóna. Neboj nemusíš si ji zjišťovat, to já uvidím hned po zadání adresy. Pokud je objekt v nejvyšší povodňové zóně, může se ti stát, že tě pojišťovna nepřijme do pojištění. 

Dále cenu ovlivňuje plocha rekreačního objektu, proto se tě musím před kalkulací zeptat, kolik m2 celkem tvoje nemovitost má. Jestli máš obytné podkroví a pozor na sklep, často na něj zapomínáte. Dále vedlejší stavby, stodoly nebo zahradní domky. 

Propojištěnost, jakmile máš u pojišťovny již jinou pojistku, můžeš získat vyšší slevy. Některé jsou pevné, tzv. po celou dobu pojištění. Některé poskytují výhodu např. jen na první rok, že ti srazí s ceny určitou částku. 

Čím vyšší spoluúčast je klient ochoten akceptovat na škodě, tím větší slevy mu pojišťovna nabídne.

Zabezpečení rekreačních objektů je klíčové pro ochranu majetku a zajištění klidného užívání tvých volných dní. Správné pojištění ti může poskytnout nejen finanční ochranu v případě nepředvídatelných událostí, ale také klid a bezpečí. Při výběru pojištění je důležité pečlivě zvážit tvé potřeby a obavy. Nezapomeň pravidelně aktualizovat svou pojistnou smlouvu, ať nemáš nemovitost podpojištěnou a pak si už jen užívej každou chvíli strávenou na chatě či chalupě.