Zpět na výpis
Havarijní pojištění

Havarijní pojištění

Než začneš hledat ve vyhledávači havarijní pojištění vozidla co to je - pojď si něco o „autopojištění“ přečíst, uvidíš, že to pak bude brnkačka.
Markéta
26. 2. 2024

Lidově se tomu říká havarijko, mezi pojišťováky a makléři letí zkratka HAV a také kasko pojištění. 

Co je to havarijní pojištění?

Havarijní pojištění je nepovinný druh pojištění, který je určený pro motorová vozidla. Slouží ke krytí škod na vlastním vozidle. Jeho hlavním účelem je chránit majitele vozidla před finančními ztrátami v případě různých nepředvídatelných událostí, jako jsou:

  • havárie: ať už do něčeho narazíš a zničíš si auto nebo spadneš s autem, narazíš do překážky nebo se střetneš se zvířetem
  • živelní katastrofy: ať už přijdou velké kroupy, povodně nebo spadne na vozidlo strom
  • odcizení: když nenechavé ruce odcizí část vozidla nebo celé
  • vandalismus: když ti někdo poškrábe vozidlo klíčem apod.

Mnohdy se zapomíná na to, že nejde jen o pojištění automobilů, ale také o:

  • pojištění motocyklů
  • pojištění pracovních strojů (příkladem jsou bagry, manipulátory a další)
  • pojištění dronů

Kdy se vyplatí mít havarijní pojištění

Hlavně u nových vozidel, co si budeme povídat. Pokud šetříš dlouho na nového motorového miláčka, nepotěšilo by tě brzy řešit opravy v případě nehody nebo nějakého ťukance. 

Vždy je důležité si říct, když se mi stane totální škoda, mám na to si pořídit nebo opravit vozidlo? Je pro tebe už případná oprava nad 5 tisíc Kč problém? 

Vždy je důležitým faktorem pro havarijní pojištění:

  • stáří vozidla (některé pojišťovny nepojistí havarijně, když je starší 8 let)
  • cena vozidla (u podnikatelů je důležité sdělit jestli byl pořízen s nebo bez DPH)
  • značka a model vozidla
  • tvůj věk a místo bydliště
  • tvoje předchozí pojištěná doba a škodní průběh
  • rozsah pojištění a spoluúčast
  • frekvence placení ( sleva např. u ročního placení)

Tyto body určují cenu havarijního pojištění. Jinak tě stojí havarijní pojištění klasického českého auta jako je Škoda Octavia, a jinak na tom budeš u BMW nebo Audi.

Proč je důležitý bod také tvé místo bydliště?

Při určování pojistného se berou v úvahu rozdíly v riziku, a to na základě místa bydliště. Například, když žiješ v malé vesnici na Domažlicku, kde je menší pravděpodobnost nehody, bude pojistné odlišné od situace, kdy bydlíš v Plzni, kde je riziko vyšší.

Můžu si zařídit sezónní havarijní pojištění?

Ano, je to možné. Ale už to moc pojišťoven nenabízí. Ve většině případech to využívají motorkáři, protože v zimě motorku mají v garáži. 

Je lepší mít havarijní pojištění a povinné ručení pod jednou pojišťovnou?

Výhodou komplexního pojištění pod jednou pojišťovnou je ten, že když se Vám něco stane, nemusíte myslet na to, kam to teď nahlásit. Ve většině případech se to vyplatí mít pod jednou střechou, ale najdou se výjimky. Protože když to máš dohromady, tak máš díky propojištění vyšší slevu.

Můžu si k havarijnímu pojištění něco ještě připojistit?

Ano, druhů připojištění je mnoho, ať tě nezahltím, nejvíce si klienti volí:

  • pojištění skel (buď si stanovíš limit, nebo se teď dá pojistit s neomezeným limitem)
  • pojištění střetu se zvěří a okusu 
  • GAP (aby nové vozidlo neztratilo v čase svojí cenu, připojištění pokryje při totální škodě rozdíl mezi cenou obvyklou v ten daný čas a pořizovací cenou, platí po dobu 3 let)
  • úrazové pojištění 
  • pojištění zavazadel
  • asistenční služby
  • strojní pojištění a další

Pojištění auta lze tedy mít do puntíku vyřešené, ale samozřejmě všechno něco stojí, a u havarijního pojištění to není výjimka. Vždy je důležité zvážit, zda by tě finančně ohrozilo nepořízení havarijního pojištění a jakou hodnotu pro tebe má. Dávej si pozor a nezapomínej, že rozdíl v celkovém pojistném může udělat výběr spoluúčasti. Důležité je si přiznat, která částka vám nezpůsobí finanční potíže.

Osobně mám největší zkušenost s kamínky ve skle, protože jsem aktivní řidič a jezdím často hlavní tahy. Popravdě není rok, abych alespoň jednou neřešila opravu čelního skla.

V posledních letech se řeší oprava skla často scelením a to ani neplatíš spoluúčast, což ti ušetří korunky o to víc. U výměny skla je to spoluúčast od 500 Kč výše, liší se to dle pojišťovny. Vyměnil/a bys sklo někde na vlastní pěst za takovou částku? 

Havarijní pojištění není povinné, ale osobně bych nové auto bez havarijka do divočiny našich silnic nepustila, bohužel nástrah je všude hodně. 

Co když mám auto starší 8 let?

Některé pojišťovny ti stále havárku nabídnou. Pokud to nejde, nebo to cenově úplně neštymuje, vyřeší to kombinace připojištění. Když se to šikovně poskládá, můžeš někdy i dokonce ušetřit. Záleží na hodnotě vozidla v tom období a už zmiňovaném stáří.

Na co tedy nezapomenout?

Hlavní je vždy to, jak je vozidlo staré a jakou má cenu. Jestli nemáte kámoše mechanika, který malé ťukance vyřeší za pár kaček a jak jste na tom finančně. 

Že rozdíl v celkovém pojistném dělá také výběr spoluúčasti, je lepší si v tu chvíli přiznat, jaká částka tě neohrozí. Ve většině případech klienti volí 5%, min. 5 000 Kč spoluúčast. U dražších vozidel často lidé volí např. spoluúčast 10%, min. 10 tisíc Kč. Nicméně malé škody do 10 tisíc Kč si musí řešit na vlastní pěst.

Pokud jsi dočetl/a až jsem, gratuluji ti. Teď už víš vše potřebné. Pokud jsi na vážkách, jestli je i pro tebe vhodné havarijní pojištění. Ať už jsi z Domažlic nebo z Plzně, neboj se mi ozvat a já ti zjistím nezávazné návrhy od pojišťoven.