Zpět na výpis
Motorkářská sezóna je tady! Máš už sjednané pojištění?

Motorkářská sezóna je tady! Máš už sjednané pojištění?

Už ti to nedá a chceš vyrazit na první moto výlet? Pojďme se podívat na to, jak naložit s pojištěním právě pro tvou jednostopou krásku.
Markéta
17. 3. 2024

Musím mít motorku pojištěnou přes zimu, když na ní nejezdím?

Povinné ručení na motorku musíš mít sjednané po celou dobu, kdy máš motorku přihlášenou. Pokud nechceš přes zimu platit pojištění, musíš odevzdat značku do depozitu. Ale než na jaře vyjedeš, musíš si zase motorku přihlásit.

Co je to sezónní havarijní pojištění u motorek?

Je to stanovené období pojišťovnou nebo pojistníkem, kdy řidič má v plánu s motocyklem jezdit. Například u pojišťovny Kooperativa je období stanoveno od 1. dubna do 13. října.

Funguje to tak, že budeš mít plnohodnotné havarijko na motorku, tzv. pojištění:

  • havárie
  • odcizení
  • živelní
  • vandalismus

Mimo období u této pojišťovny platíš jen riziko odcizení, vandalismus a živelní pojištění.

Kdy se mi vyplatí řešit havarijní pojištění pro motorku?

U nového motocyklu nikdy není na škodu si nechat spočítat možnosti, ve většině případech se to řeší u motorek v hodnotě 300 tisíc Kč a více. Stáří motorky maximálně 3 - 5 let.

Vždy je hlavním bodem pojištění také to, jakou máš škodní minulost nebo jestli ti neklapne vyšší sleva u pojišťovny, protože u nich už nějaký produkt máš. Kde bydlíš, jak silná motorka to je a také kolik je tobě let. Co si budeme povídat, když ti je čerstvě 18 bude k tobě pohlížet pojišťovna jinak, než když už ti je 30.

Dále ti cenu havarijního pojištění může ovlivnit sjednaná spoluúčast, platí tady pravidlo - čím vyšší, tím menší pojistné.

Vyplatí se mi sjednat si i asistenci?

Jestli jezdíš v malém okruhu kousek od domova, tak to pro tebe nebude mít takový význam. Protože může pro tebe někdo přijet a poskytnout ti pomoc. Jestli jezdíš rád/a dlouhé trasy, tak tam si to určitě pojistit. Asi by si na druhý straně republiky nechtěl/a na vlastní pěst řešit nepojízdnou motorku.

Pojišťovny často mají základní asistence již v ceně, doporučuji se podívat, jestli jsou dostačující a až pak řešit příplatkové vyšší verze asistencí.

Co si ještě můžu připojistit?

Pokud jezdíš s plnou polní, bude se ti případně hodit také připojištění zavazadel. Není to připojištění jen na odcizení, ale také na poškození nebo zničení zavazadel.

Jen pozor na to, abys zavazadla neměl/a přes noc na motorce venku a chtěl/a si řešit odcizení věcí z boxu. Pojišťovny ve většině případech od 22:00 do 6:00 neplní tato rizika.

Co z toho všeho plyne? Ať už máš skútr, motorku nebo čtyřkolku určitě si promysli, co vše by se ti mohlo hodit. Nikdy není na škodu si nechat propočítat více verzí pojištění a pak si zvolit to, co ti nejvíce bude sedět krytím a také splní tvůj finanční rozpočet.