Zpět na výpis
Nejčastější škody u majetkového pojištění

Nejčastější škody u majetkového pojištění

Jaké jsou nejčastější škody v domácnostech? Ve většině případech se minimálně polovina z nás setká s vodovodní škodou. Jak škodám předcházet?
Markéta
6. 5. 2024

Majetkové pojištění nás chrání proti událostem, které buď poškodí naše věci doma nebo také proti odcizení. Většina z nás se bojí vody a dalších živelních událostí.

Na co si dát pozor?

Co si budeme povídat, škoda se stane většinou když někam odjedeme, proto doporučuji:

  • nemít nabíječky na telefony v zásuvkách 24/7
  • nemít rychlovarnou konvici v zásuvce a jít pryč
  • nemít na plotně papiňák a jít pryč
  • před odchodem nezapínat myčku a pračku
  • nenechat zapálenou svíčku bez dozoru
  • nenechat otevřené okno
  • nepsat na sociální sítě, že nejsi doma
  • zamykat vchodové dveře
  • čistit pravidelně komín
  • alespoň vizuálně zkontrolovat vodovodní hadice
  • pravidelně provádět revize kotlů
  • uzavírat hlavní uzávěr vody před odjezdem na dovolenou

Možná se u některých bodů směješ, že tohle bereš za samozřejmost. Ale ostatní bohužel ne. I otevřené okno na tzv. ventilaci pomůže případnému zloději se dostat do tvého domu. Nezamknuté dveře jsou další perlička, hlavně když je to v bytových domech. Zloději se tak často během spánku obyvatelů bytu jednoduše dostanou dovnitř. A pojišťovna nemá ráda škody bez překonané překážky.

Nepiš na sociálních sítích, že se válíš u moře až do neděle. Vlastně tím říkáš, můžeš v klidu loupit u nás doma, my tam nejsme. Bohužel si tímto krokem zaděláváme na problémy. Ale je to těžké ukočírovat, když nesdílíš něco ty, může to být kámoška vedle tebe. 

Nabíječka telefonu nebo rychlovarka se tváří jako nevinné zařízení, ale často jsou viníkem požárů v bytech a domech. Proto je opravdu nenechávej bez dozoru v zásuvkách. Nabij si telefon a vytáhni nabíječku z elektriky. 

O Vánocích jasně vedou svíčky, oheň nikdy nesmí být bez dozoru. 

Nejčastější škody

Vodovodní škody vedou na plné čáře. Ať je to prasklé potrubí, nefunkční kohoutek nebo prasklé hadičky u pračky a myčky. 

Prasklá přívodní hadička u WC - Vodovodní hadice mají většinou životnost 5 až 10 let, závisí také na tom, jestli při instalaci bylo vše správně namontováno. Je tedy na místě alespoň vizuální kontrola. Jakmile vidíš u hadičky rez nebo nějaké opotřebení je lepší zařídit výměnu. Víš, že poškozenou hadičkou může protéci až 1 500 l/hodinu? To ti už slušně vyplaví domácnost.

Vodovodní škody jsou celkově největší zlo, nejenže si tím zničíš vlastní domov, ale můžeš vytopit i sousedy pod sebou. 

Krádeže - Nenechavé ruce láká, co máš doma, to tak bylo je a bude. Proto je důležité se chránit nejen pojištěním, ale také například zabezpečením typu: bezpečnostní zámky, kamery nebo alarm. Při dlouhodobé cestě mimo domov si najmout někoho, kdo udělá kontrolu. V rámci asistencí u některých pojišťoven je také ostraha domova. Bohužel se často stává, že si najmeš někoho na nějaké práce a ten si při tom obhlídne, co máš doma. Proto není na škodu si najmout pracovníky z ověřených zdrojů. I na asistenční lince ti mohou dát typ na pracovníky, kteří jsou prověření a ty máš pak klidnější spaní. 

Odpovědnost - Uteče ti pes ze zahrady a kousne sousedovo dítě. Jedeš na kole nebo na lyžích a někoho sražíš. Kdysi se vše řešilo mávnutím ruky, nějakou částkou a omluvou. V současné době se často tyto situace řeší soudně a lidé se snaží toho druhého obrat o co největší odškodnění. Pro tyhle případy je právě občanská odpovědnost. Je to pojištění za pár stovek ročně a ochrání celou rodinu. 

Požár - Říká se, že co nezničí oheň, zničí hasiči při hašení. Proto částky i u malých požárů nejsou zanedbatelné. Takový požár od špatně uhašené svíčky na adventním věnci se rázem změní ve škodu, která se může klidně pohybovat nad 45 000 Kč. 

Doporučení

Jakmile si sjednáš pojištění pro svůj domov, mrkni se do smlouvy na číslo na asistenční linku. Ulož si ji do telefonu. Protože když si zabouchneš dveře, tak pokud nemáš aplikaci pojišťovny, nedostaneš se ke smlouvě. 

Ať už se ti zabouchnou dveře nebo je otevřeš a všude uvidíš vodu, vždy není na škodu si zavolat právě na asistenční službu. Operátor tě navede, co dělat. A uklidníš se.