Zpět na výpis
Odměna za bezpečnou jízdu

Odměna za bezpečnou jízdu

Pokud patříš mezi řidiče, kterým pravidla nedělají problém a jezdíš bezpečně, můžeš za svojí jízdu dostat odměnu. Podívejme se, jak na to.
Markéta
27. 5. 2024

Bezpečná jízda za volantem je stále vzácnější, protože počet poctivých řidičů, kteří dodržují pravidla a jezdí bezpečně, bohužel klesá. Pokud řidič udělá prohřešek, je potrestán ztrátou bodů nebo dokonce řidičského oprávnění. Proč tedy neodměnit ty poctivé, kteří dodržují pravidla a jezdí bezpečně? Odměňování řidičů, kteří se chovají zodpovědně a ohleduplně na silnicích, může přispět k vyšší bezpečnosti a kultuře na našich cestách.

Bonus

Každý řidič si ho musí poctivě vyjezdit, aby si zasloužil následné slevy na pojistném. Bonus v pojištění auta je zvýhodnění, které pojišťovna poskytuje řidičům za bezeškodní průběh pojištění, tedy za roky, kdy neměli žádnou pojistnou událost (nehodu, při které by si nárokovali pojistné plnění).

Čím déle jezdíš bez nehod, tím lepší podmínky získáš na další období. Pozor, bonus se počítá vždy ke všem vozidlům, které máš na své rodné číslo. Pokud si po letech začneš pojišťovat vozidla na firmu, musíš si body vyjezdit na IČ od začátku. Některé pojišťovny berou ohled na naježděné bonusy i pod rodným číslem, ale většinou se to týká živnostníků nebo jen jednatele firmy. Např. v minulosti bylo možné bonusy dědit i od členů rodiny, bohužel to už pojišťovny neumožňují. 

Když v rodině máte osobu, která má vyježděné bonusy na maximum, často se uchylujete k pojištění přes tyto osoby. Z praxe se pak setkávám s tím, že jednou táta praští do stolu a zatrhne to, protože omladina mu ničí škodní průběh. Jak tomu předejít? Pokud plánuješ koupi svého prvního auta, doporučuji začít s ojetým vozem s menším obsahem motoru. Čerstvým řidičům, kteří si pořídí auto se silným motorem, pojišťovny často přičítají vyšší pojistné. Předpokládají totiž, že mají vyšší riziko nehody. 

Takže ožel silné auto známých značek a zvol běžné auto, se kterým se vyjezdíš. Ušetříš peníze nejen na pojistném, ale i na případných opravách.

Aplikace KOOPILOT 

Nějaký pátek už jezdíš a věříš si, že jezdíš bezpečně? Proč z toho něco nevytěžit. Pojišťovna Kooperativa vytvořila aplikaci pro řidiče, kteří u ní mají pojištěné vozidlo. Funguje to tak, že si stáhneš od nich aplikaci do telefonu, zadáš číslo tvé smlouvy a pak už jezdíš. Pojišťovna zmiňuje, že se tím dá ušetřit až 40% pojistného. Jak to v realitě bude se dozvíme časem.

Aplikace bude vyhodnocovat tvůj styl jízdy, tzv. ti ukáže skóre, kam se počítá rychlost jízdy, zrychlení, brždění, zatáčení a používání mobilu během řízení. 

Získáš tedy informace o tom, jak si skutečně vedeš za volantem. Dále ti to vypočte případný cashback, který ti následně pojišťovna vrátí na bankovní účet. Dokonce má v sobě aplikace SOS tlačítko, které se hodí, když se něco po cestě zvrtne. Jako bonus tam mají knihu jízd, řidičské tipy a také výzvy.

Nevýhoda aplikace

Díky telematickému softwaru budeš sledován/a všude, kam pojedeš i půjdeš, protože aplikace monitoruje tvou GPS polohu 24/7. Nicméně málokdo z nás někam vyrazí bez telefonu, který si také pamatuje, kde se pohybujeme.

Co když přece jen nejezdím úplně podle pravidel?

Pojišťovna v podmínkách aplikace uvádí, že řidiče nebude nijak trestat ani hlásit Policii ČR. Místo toho vyhodnotí jízdu a poskytne ti tipy, jak příště jezdit bezpečněji.

Osobní názor

Žádná sleva nikdy není zadarmo, proto je důležité se rozhodnout, zda chceš být sledován na každém kroku a získat za to odměnu. Výběr je vždy na tobě!