Zpět na výpis
Podpis pojistné smlouvy online

Podpis pojistné smlouvy online

Pandemie nám umožnila řešit spoustu věcí z klidu domova. Ani uzavírání pojistných smluv není výjimkou. Jak to probíhá? To se dočteš v dnešním článku.
Markéta
20. 5. 2024

Podpis pojistné smlouvy na dálku se v posledních letech stal čím dál tím běžnější praxí, zejména s rozvojem digitálních technologií a rostoucí potřebou pohodlnějších a efektivnějších způsobů sjednávání pojištění. Tento moderní způsob uzavírání smluv přináší mnoho výhod, jako je úspora času, snížení administrativní zátěže a možnost porovnání nabídek od různých pojišťoven z domova nebo během odpolední pauzy v práci. 

Jakým způsobem lze uzavřít smlouvu na dálku?

  • Zaplacením prvního pojistného: nejjednodušší systém. Jediná povinnost je uhradit pojistné včas. Jinak hrozí nespuštění smlouvy, např. u aut to může znamenat případnou pokutu od České kanceláře pojistitelů za dny, kdy auto nebylo pojištěné.
  • Distančním podpisem: pojišťovna ti pošle SMS s kódem a e-mail, kde bude odkaz na pojistnou smlouvu. Ty to rozklikneš, zadáš heslo z SMS a poté to podepíšeš na obrazovce svého telefonu nebo tabletu.
  • Naskenovaná podepsaná smlouva: je to spíše nouzová varianta, některé pojišťovny ji stále neuznávají a chtějí doložit originál smlouvy.
  • Elektronickým podpisem: to většinou využívají firmy, je zapotřebí získat certifikát a uhradit poplatek poskytovateli. Certifikát se musí prodlužovat, sem tam na to někdo zapomene a podpis díky tomu neprojde. Nejčastěji si tuto službu zařizují klienti přímo na České poště, s.p., ale jde to také u eldentity a.s. nebo První certifikační autorita, a.s.
  • Datovou schránkou: využívají to převážně jen podnikatelé a musí se to hlásit dopředu, aby to zohlednila pojišťovna při tvorbě všech podkladů ke smlouvě.

Výhody uzavření smlouvy na dálku

  • rychlost uzavření smlouvy: hodí se, když se na něco zapomnělo a hoří termín
  • uzavření smlouvy kdekoliv: ať z chalupy nebo z dovolené stačí mít jen přístup k internetu a telefon

  • dokumenty v elektronické podobě: pokud nejsi milovník šanonů a papírů, vše máš v jednom e-mailu

  • Ekologické řešení 

Nevýhody uzavření smlouvy na dálku

  • nemáš tištěnou verzi smlouvy: všechny dokumenty ti přijdou do emailu
  • některé pojišťovny uznávají elektronický podpis jen v případě, že i ony se podepíšou stejným způsobem. Nemusí uznat kombinaci digitálního podpisu a klasického. 
  • termín úhrady: když se zpozdíš s platbou, musíš si smlouvu nechat udělat znovu

Je bezpečné podepisovat smlouvy digitální formou?

Ano, i když smlouvu budeš podepisovat přes svůj telefon, přijde smlouva zaheslovaná. Aby se do ní nedostal někdo neoprávněný. Po zadání hesla tě to až následně pustí k podpisu. 

Při použití digitálního podpisu je možné snadno ověřit jeho platnost najetím na něj. Tím získáš informaci o jeho platnosti a zabezpečíš si tak ověření důvěryhodnosti podpisu předkladatele i sebe. 

Nejméně bezpečnou cestou je poslat oskenovaný dokument bez zaheslování. Tady pozor komu to posíláš. 

Uzavření smlouvy ústně

Když jsem kdysi pracovala na call centru, tuhle novinku jsem odmítala. Stačí nechtěné ano nebo i jinou formou sdělený souhlas a máš hned uzavřenou smlouvu. Osobně tuto formu neprovozuji, myslím si, že u pojištění je nutné mít prostor si vše promyslet, to se zde zcela vylučuje. 

Nakonec smlouvu nepotřebuji, co s tím?

Když by smlouva nakonec nebyla potřeba, stále máš právo na odstoupení od smlouvy. Protože pokud byla pojistná smlouva uzavřena na dálku (například online nebo telefonicky) nebo mimo obchodní prostory pojišťovny (například doma u klienta), má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodu do 14 dnů od jejího uzavření. U životního pojištění je tato lhůta 30 dnů.

Jak často se podepisují smlouvy na dálku?

V praxi nejvíce smluv s klienty řeším formou zaplacením a distančním podpisem. Klasickou tištěnou smlouvu s podpisem již používáme zřídka. V číslech: 95% smluv uzavírám na dálku. Když řešíme s klienty složitější případy, sejdeme se vždy osobně a vysvětlíme si veškeré dopady a formy sjednání smlouvy dopředu. Zatím jsem nezažila člověka, který by neměl radost z toho, že stačí zaplatit a má hotovo. Zkus to a uvidíš. 

Ekologická cesta

Pokud ti záleží na ochraně životního pojištění, je smlouva na dálku pro tebe ta správná volba. Když se smlouva řeší klasickou cestou, musí se vždy tisknout všechny podklady ve 3 výtiscích + ostatní materiály. Dále doprava smlouvy k tobě a následně do pojišťovny. Ať autem nebo přes kurýrní službu. Tato cesta šetří spoustu času, zatížení přírody a také nákladů. 

Pamatuj, že ať se rozhodneš uzavřít smlouvu jakoukoliv cestou, hlavní je to stihnout včas vyřídit a uskutečnit co nejdříve první platbu. Aby pojištění vzniklo bez potíží.