Zpět na výpis
Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti a nemovitosti jsou dvě odlišné věci, jak si tedy pojistit majetek doma?
Markéta
8. 4. 2024

Dnešním tématem je to, jak chránit svůj majetek. Často se potkávám s tím, že si lidé zaměňují pojištění nemovitosti s domácností. Jak to tedy je? Představ si, že tvůj domov otočíš vzhůru nohama. Vše, co by z něj spadlo dolů (jako třeba nábytek, spotřebiče nebo třeba kočka), spadá pod pojištění domácnosti. Ale věci, které jsou součástí budovy nebo jsou odmontovatelné, jsou potom součástí pojištění nemovitosti. 

Do pojištění nemovitosti např. spadá: vana, okna, bojler, topení a solární panely.

Co všechno může být zahrnuto v pojištění domácnosti?

Vybavení domácnosti zahrnuje elektroniku, oblečení, osobní předměty a nábytek jak uvnitř, tak i venku. Můžeš si to vše pojistit nejen na základní pojištění, které pokrývá živelní události jako požár, zemětřesení a povodně, ale také na další rizika jako je přepětí, zkrat, krádež nebo vodovodní škody. Rozsah pojištění se liší podle pojišťoven; některé například poskytují rozšířené krytí pro elektroniku, což je vhodné pro milovníky technických zařízení.

Do pojištění domácnosti spadá i zvíře?

Ano, stále dle platné legislativy je domácí mazlíček brán jako věc, proto pojištění domácnosti pokrývá i tvého čtyřnohého parťáka.

Mám byt, ale jsem v něm v nájmu, smím si ho pojistit?

Ano, můžeš si pojistit domácnost a občanskou odpovědnost. Díky tomu si ochráníš nejen svůj majetek, ale také předejdeš nepříjemnostem, kdyby tebe někdo vytopil. Občanská odpovědnost zas pomůže, kdyby si ty někoho vytopil/a.

Byt pronajímám, můžu i tak mít pojištěnou domácnost? Obávám se, aby nájemník nezpůsobil škodu sousedům. 

Domácnost i odpovědnost lze pojistit buď na tzv. nespecifikovaného nájemce nebo přímo pojistit konkrétního nájemníka. Jelikož neobýváš daný prostor, není možné mít pojištění domácnosti na sebe. Jako doporučení pro klienty navrhuji pojistit nespecifikovaného nájemce, což eliminuje potřebu řešit změnu smlouvy při výměně nájemníka. V případě škody slouží nájemní smlouva jako důkaz totožnosti osoby, která má právo bydlet v daném objektu.

Asistence k pojištění domácnosti

I k pojištění domova máš šanci získat asistence, na co se hodí? Zabouchnuté klíče nebo i otravný hmyz, který se usídlil na balkóně? Stačí využít asistenci k pojištění a máš o starost méně. 

Milovníci cyklistiky ocení, že některé pojišťovny mají v asistenci i cykloasistenci.

Už v základech mají pojišťovny celkem zajímavé služby, určitě si ulož asistenční linku do telefonu, ať v případě nouze můžeš zavolat. 

Občanská odpovědnost

Několikrát jsem dnes zmínila možnost si k domácnosti pojistit občanskou odpovědnost, je to šikovné připojištění, které ti může hodně pomoct. Ať už by tvůj pejsek někoho pokousal nebo by si ty někomu udělala neúmyslně škodu. 

Často se v rámci této pojistky řeší i případy rozbitých telefonů, například když dítě na návštěvě nešťastnou náhodou upustí kamarádky telefon a škoda je na světě. A není to žádný tajemství, že cena těchto zařízení teď není zrovna nízká.

Na co si dát pozor u pojištění domácnosti?

Jako u každého pojištění si dej pozor na spoluúčast, u domácnosti se vyplatí mít menší. Když tě trápí hlavně nějaká část majetku, tak ji zdůrazni. Ať se zaměříme třeba na zmiňovanou elektroniku nebo na to, že máš doma sbírku uměleckých děl. 

Je vhodné si alespoň jednou za 3 roky nechat udělat aktualizaci pojištění. Díky tomu můžeš zjistit, že doma máš mnohem více věcí a v úplně jiné hodnotě. Někdy si ani neuvědomíš, jak se tvůj majetek rozrostl, dokud se tě někdo nezeptá. A upřímně, my ženy pořád něco nakupujeme, že?