Zpět na výpis
Pojištění pro léto u vody

Pojištění pro léto u vody

Bezpečné sjíždění řek a vodní radovánky - to si přejeme všichni, když vyrazíme k vodě. Jaké pojištění se hodí k této oblíbené letní činnosti?
Markéta
24. 6. 2024

Vodáctví je v Česku velmi populární, což není překvapivé vzhledem k množství malebných řek, které máme k dispozici. Každoročně se na vodu vydává více než 40 % Čechů. Proto se dnes podíváme na to, jak si užít léto na vodě a být připraveni na maximální zábavu.

Kam nejčastěji vyrážíme na vodu?

Podle průzkumu nejraději sjíždí české řeky 71 % vodáků, což je skvělý výsledek, nemyslíš? Dalších 22 % preferuje moravské řeky a pouze 7 % se vydává do zahraničí. Osobně jsem na vodě byla pouze jednou, na teambuildingu obchodních zástupců. Jeli jsme po řece Sázavě a i přes můj strach z vody jsem to zvládla bez šrámu.

Proč se vyplatí mít i na vodu pojištění?

Na vodu si buď vozíme vlastní vybavení, nebo si ho půjčujeme. K poškození loďky či raftu často dochází nečekaně. Navíc hrozí riziko, že něco ztratíme nebo se cestou zraníme my sami či bohužel zraníme někoho jiného. Přesto si pojištění zajistí pouze 16 % vodáků, což je poměrně nízké číslo.

Co nejčastěji končí pod hladinou?

V zápalu pádlování a zábavy často něco ztratíme. Na dně řek nejčastěji končí mobily, peněženky, brýle a boty. Nezřídka tam skončí i jídlo a oblečení. Nám se dokonce povedlo ztratit pádla, z čehož majitelé raftů rozhodně nadšení nebyli.

Jaké sjíždění je nejrizikovější dle pojišťoven?

Rozhodně rafting patří mezi nejrizikovější aktivity, kde může dojít k největším škodám, ať už na majetku či zdraví. Je důležité být obezřetný při průjezdu peřejemi a mít rozumné odstupy od ostatních vodáků, aby nedošlo ke srážce.

Je na místě mít k vodě respekt, protože minimálně 30 % vodáků zažilo převrácení lodě.

A hlavně - žádnej alkohol!

Nemohla jsem si odpustit hlášku z oblíbené české pohádky - S čerty nejsou žerty. Ale proč to tady zmiňuji, více jak polovina vodáků si cestou dopřeje alkohol. Nejenže se díky tomu častěji stávají nehody, ale i škody na majetku. 

Alkohol může vést k odmítnutí pojistného plnění nebo jeho krácení.

Pro ilustraci, jedna točená dvanáctka se z těla dostane přibližně za 2 hodiny a 45 minut. A jelikož jsem z Plzně, vím moc dobře, že na jedno se nechodí. 😀 Víš, že ženy obvykle odbourávají alkohol rychleji než muži? Ale i dvojka vínka ti dá zabrat 2 hodiny a 48 minut.

Co si radši pojistit?

Určitě nezapomeň mít občanskou odpovědnost, která ti pomůže nejen v případě škod na majetku, ale hlavně i na zdraví. Zažila jsem situaci, kdy bylo nutné řešit škodu na vyražených zubech způsobenou na vodě. Díky odpovědnosti klienta se situace vyřešila bez větších finančních nákladů.

Některé pojišťovny nabízí cestovní pojištění i pro cesty v rámci ČR, nicméně pozor na to, aby tam rafting byl zahrnutý. 

Pojištění zavazadel v automobilu je také užitečné. Protože při výletech s partou často auto nacpeš a můžeš být vystaven/a riziku krádeže. Pokud někde zastavíš a někdo neoprávněně vnikne do tvého vozidla a něco odcizí, tak ti pojištění pokryje případnou ztrátu. Můžeš si to sjednat jako součást pojištění vozidla nebo v rámci pojištění domácnosti, které často zahrnuje krytí pro věci uložené v zavazadlovém prostoru automobilu.

Pozor: Některé pojišťovny mají výluku pro věci uložené ve vozidle mezi 22:00 a 6:00 ráno. Pojišťovna požaduje, abyste měli věci u sebe tam, kde přenocujete. Platí zde pravidlo, že auto není trezor.

V neposlední řadě je důležité mít i úrazové pojištění, o čemž často mluvím a dnes to nemohu vynechat. Kvalitní úrazové pojištění ti pomůže nejen v každodenním životě, ale také během dovolené.

Na závěr ti přeji krásnou dovolenou na vodě! Užij si ji naplno a hlavně se vraťte všichni zpět domů odpočatí a bez jakýchkoli problémů. Pokud máš zájem o některé z uvedených pojištění nebo potřebuješ další informace, neváhej se na mě obrátit.