Zpět na výpis
Životní pojištění pro děti

Životní pojištění pro děti

Proč se životko pro děti vyplatí pořídit už od malička a na co si dát při výběru pojištění pozor.
Markéta
11. 3. 2024

Stát se rodičem znamená nejen sdílet radosti z dětství, ale také přijmout odpovědnost za budoucnost svých malých pokladů. Začít budovat finanční zázemí, pro ně může být jedním z klíčových kroků k zajištění jejich bezstarostného zítřka. V tomto článku se podíváme na to, proč je životní pojištění pro děti v raném věku nezbytné pro vytvoření pevného základu pro jejich nadcházející éru a jak volba správného druhu pojištění může být klíčovým faktorem pro jejich budoucí finanční bezpečnost.

Co je životní pojištění pro děti?

Životní pojištění pro děti je druh pojištění, které rodiče nebo prarodiče sjednávají pro své děti nebo vnoučata. Jeho hlavním cílem je poskytnout finanční ochranu pro případ, že by se dítěti stala nehoda nebo by onemocnělo. Kromě toho může toto pojištění také obsahovat investiční složku, která může pomoci v budoucnu například při financování vysokoškolského vzdělání dítěte.

Proč se vyplatí ho zřídit už od malička?

Pojištění malého dítěte již v prvním roce života má velkou výhodu: nabízí plné krytí za méně peněz. S postupem času a s narůstajícím rizikem různých nečekaných událostí a úrazů dochází k postupnému zvyšování koeficientů pojišťoven. Pojištění uzavřené v raném věku tak představuje výhodnou investici do bezpečné budoucnosti s maximálním krytím za minimální náklady.

Rozdíly v ceně úrazového pojištění podle věku dítěte při uzavření smlouvy

1 leté dítě pojištění cca do 400 Kč měsíčně

5 leté dítě pojištění cca do 450 Kč měsíčně

10 leté dítě pojištění cca do 500 Kč měsíčně

15 leté dítě pojištění cca do 600 Kč měsíčně

Na jak dlouho můžu pojistit svého juniora?

Pojišťovny nabízejí možnost zajistit pojištění pro naše děti až do jejich 26. narozenin. To znamená, že naši potomci budou mít zajištěnou finanční ochranu nejen v dětství, ale i během náročného období puberty. Kdy zkoušejí nové koníčky, až po dobu studia na vysoké škole. Tato možnost nám dává klid s vědomím, že jsme investovali do jejich bezpečné budoucnosti, ať už čelí jakýmkoli výzvám a změnám života.

Co když jsem nestihl dítě pojistit do 18 let, a teď to chci napravit?

Nejste první, často slyším od klientů: "Do teď se malé nic nestalo, tak jsem to neřešil." Ale dobrá zpráva, není pozdě. I v 18. letech to pořád jde, sice už to nebude za pojistné jako když jí bylo do pěti let, ale lepší pozdě než nikdy. 

Zajímavost: Pojištění dítěte po dosažení 18 let má také jednu výhodu. Umožňuje vám uzavřít pojistku, která bude platná až do důchodového věku. Jelikož se jedná o dospěláka, není vázán pouze na krytí do 26 let. Tímto způsobem bude mít pojištění celý život, bez ohledu na další proměny a životní etapy.

Rada: Pokud víte, že ve vaší rodině existují vážné nemoci, je vhodné prokonzultovat možnost úpravy pojištění po dosažení dospělého věku. Tím zajistíte, že nově dospělý člen rodiny bude mít krytí na případné vážné situace co nejdříve a po celou dobu svého produktivního života.

Jaké jsou druhy životního pojištění pro děti?

  1. Úrazové pojištění pro děti, poskytuje finanční náhradu v případě, že by se dítěti stala nehoda. Toto může zahrnovat nejen lékařské náklady, ale také náklady na rehabilitaci nebo jiné náklady spojené s úrazem.
  2. Životní pojištění pro děti, poskytuje finanční náhradu v případě, že by dítě onemocnělo a s tím spojené náklady na léčbu. 
  3. Životní pojištění pro děti s investiční složkou, pojištění pokrývá nejen rizika nemoci, případně také úrazů, ale primárně složí ke spoření. Často touto formou rodiče spoří dítěti na studia, nebo na lepší start do dospělosti. 

Rada: Při výběru životního pojištění vždy pečlivě zvažujte rizika s ohledem na potřeby vaší rodiny. Pokud jsou v rodině genetické nemoci nebo zdravotní rizika, je rozumné zaměřit se na krytí v těchto oblastech. Sportovní rodiny by měly brát v úvahu rizika spojená s úrazy a nehodami. Když přichází na investice, osobně preferuji spoření pro děti přes bankovní sektor. Vybrat si správny fond je těžké a trh se stále mění, je důležité si být vědom rizik spojených s investicemi, včetně možných ztrát.

Co můžu udělat proto, abych získal/a nejlepší životní pojištění pro dítě?

Prvně si stanovte doma rozpočet, ať není problém s úhradou pojistného. 

Určete si také priority. (hrozí v rodině více nemoci nebo úrazy)

Nechytněte se hned první nabídky. V klidu si návrh projdi s partnerem, a neboj se porovnat více pojišťoven.

Z mé vlastní zkušenosti vím, že s přibývajícím věkem se mění priority pro nás všechny. Ať už jsme v pubertě, nebo dospěláci. A když do toho přijde rodina, vše je úplně jinak že? Existují rodiny, které se rozhodnou pojistit své děti téměř okamžitě po narození. Avšak, tady je důležité být opatrný. Prvních šest týdnů je obdobím, které vyžaduje citlivý přístup, a pojistit miminko by se mělo řešit až po této fázi. Proto bych všem čerstvým maminkám doporučila nejprve si užít první dva měsíce s novým členem rodiny a řešení pojistky necháme na později, až budete mít čistou hlavu. 

Máš rodinu a pojištění si do teď neřešil/a? Neboj se ozvat, nezávazně ti spočítám možnosti.